marți, august 31

Piure de conopida

 

Un fel de mancare usor, gustos, dietetic chiar,  preferat in locul piureului de cartofi.

IMG_8240

Ingrediente :

- 1 conopida mare proaspata ( urmariti frunzele),

- 100 ml supa de legume,

- 2 linguri ulei masline/ ulei seminte struguri,

- doza sare de mare ( optional),

- 1 l-ta nucsoara + presarat deasupra,

-  patrunjel verde pentru ornat

IMG_8232

Mod de pregatire:

Conopida se desface in bucatele mici care se oparesc in apa fierbinte timp de cca 30 secunde. Se scot si se pun intr-un vas adanc pentru a fi pasate cu blenderul gheara.

Se adauga supa de legume, uleiul, sarea si doza de nucsoara. Simplu!

 

* Piureul se serveste caldut, simplu ori cu garnitura de legume, salata, ciuperci.

 

 

joi, august 26

Cosulete cu crema de ciocolata

 

Un desert delicios, sanatos dar si satios  reprezinta aceste cosulete preparate din nuci, fructe uscate, ciocolata vegetala ( crema de carob) , indulcitori naturali si doua tipuri de unt vegetal : cacao si cocos ( toate produsele organice).

 

IMG_8309

Pentru cosulete :

1 cana nuci caju crude, inmuiate sau nu in apa, 1/2 cana alune de padure, 3 linguri fulgi de cocos ( mari, grosieri), 1 lingura unt de cocos si 2 linguri unt de cacao.

Ingredientele se mixeaza intr-un blender (cu putere mare, peste 800 W si cu  cana de sticla, de preferat), adaugandu-se treptat 2-3 linguri sirop de artar si facand pauze scurte pentru a indeparta compozitia de pe peretii vasului. Operatia se repeta pana la omogenizare, pasta rezultata avand o consistenta mai tare tocmai buna de format cosuletele.

Facem cosuletele in forme speciale, apasand bine cu degetele pe peretii acestora. Ca sa nu fie fragili, trebuie sa formam peretii cosuletelor mai grosi, altfel riscam sa se rupa usor marginea si sa nu le mai putem umple cu crema.

Cosuletele gata formate ( fix 6 bucati) se introduc la congelator si se lasa peste noapte. A doua zi le putem umple cu crema proaspat pregatita.

Sfat : Pentru a dezlipi bine cosuletele si pentru a ramane intacte, folositi intotdeauna formele din silicon pentru savarine, briose, etc. Nimic nu le poate inlocui.

IMG_8299

Pentru crema : 

1 mana miez de nuca, 14-16 prune uscate si lasate in apa  200-250 ml ( un pahar mare) pentru hidratare, 2 linguri cu varf de  crema Carobella ( crema de carob), extract de vanilie, 2 linguri indulcitor natural ( sirop agave, artar, orez, miere etc) .

Se mixeaza bine cu apa in care s-au hidratat prunele pana rezulta o pasta de consistenta unui gem.

Se scot cosuletele gata inchegate de la congelator si se umplu cu aceasta crema.

 

IMG_8335

Deasupra presaram fulgi de migdale si bucati mici de papaya confiata sau orice va place. Se pastreaza cel mai bine la frigider.

 

Sunt nemaipomenit de delicioase, crema este deosebita si se imbina perfect cu nucile.

 

IMG_8296

                      *    Incercati-o, ca nu stiti ce desert fin si aromat pierdeti !

Cuvant inainte

 

I-am auzit pe multi medici sustinand ca nu este important ce mancam, dar cazurile de cancer mentionate in rapoartele medicale apar cu o frecventa la una din doua (sau trei) persoane, iar statisticile privind incidenta diabetului, ca si a sclerozei multiple, a bolii Parkinson si multor altora pe care le-am putea numi ( si a unora care nu au primit inca o denumire) sunt cutremuratoare. De ce?

My Pictures

Omul este singura specie care nu stie cu ce trebuie sa se hraneasca. Copiii stiu instinctiv ce trebuie sa manance. Daca ati umple o masa cu toate felurile de mancare pe care le consuma omul si ati aseza la masa un copil, ghiciti ce va alege intotdeauna? Fructe si flori – hrana cea mai plina de culoare si cu cea mai puternica incarcatura energica. Faptul se explica prin aceea ca suntem frugivore si nu carnivore. Daca oamenii ar fi cu adevarat fiinte carnivore, atunci ar trebui sa le faca placere sa vaneze animale vii, sa le sfasie si sa le manance ca atare.

Este simplu sa intelegem ca suntem obligati sa incepem sa ne hranim astfel, incat sa reintram in armonie cu constitutia noastra biologica si cerintele firesti ale organismului. Mai mult decat atat, trebuie sa intelegem ca nici un animal nu isi prepara hrana inainte de a o manca. Dumnezeu a creat hrana pentru viata, nu pentru moarte. Dumnezeu este viata, energie, iubire si fericire. Un corp fizic sanatos si plin de vitalitate va transfera starea de sanatate si asupra corpurilor psihic si afectiv. Din sanatate se nasc constiinta de sine, starea de bine si fericirea, pe care majoritatea oamenilor le-au pierdut.

Constiinta, nivelul de activitate organica si partile corpului pe care le solicitam fac sa ne deosebim intre noi, mai ales prin tipurile de alimente pe care le consumam sau la care poftim. Nu faceti din procesul mentinerii sanatatii un proces mai complicat decat este in realitate. Simplitatea este binevenita.Hrana va poate incatusa si mai mult de aceasta lume sau va poate elibera. Daca nu ati trecut niciodata printr-o experienta de acest gen, atunci este momentul sa purcedeti intr-o calatorie a carei destinatie este regasirea vitalitatii.Straduiti-va sa va descatusati de lanturile dependentei de alimentatie care v-a subminat sanatatea si v-a facut robul aspectelor inferioare ale creatiei lui Dumnezeu.

Va invit, asadar, sa va regasiti vitalitatea si sa gustati din bucuriile si minunile pe care le are viata de oferit. Schimbati-va modul de gandire si perceptie, spre a va bucura de simplitatea actului de a va hrani cu fructe, legume, verdeturi, nuci si seminte.

Incercati sa intelegeti specia din care faceti parte si sa consumati acele alimente capabile sa mentina organismul sanatos.